SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nakon provedene istrage u vezi SA pronalaskOM fotografija poginulih pripadnika policije MUP-a HR HB pored kontejnera na odlagalištu u naselju Rudnik, javnosti iznosimo sljedeće činjenice:

-Prije dvadeset godina, nakon potpune integracije hrvatskog i bošnjačkog dijela policijskih snaga u MUP HNK i prelaska u zajedničke prostorije, panoi sa slikama poginulih pripadnika MUP-a HR HB su uklonjeni sa zida, jer je bila ideja da se napravi spomen soba svih poginulih pripadnika MUP-a HNK.

Međutim, ta zamisao nije realizovana.

Istragom Uprave policije utvrđeno je da je slike uklonio i pohranio u svoj privatni prostor jedan bivši, sada već preminuli, zaposlenik  MUP-a HNK.

Porodica preminulog zaposlenika je prije nekoliko sedmica počela raščišćavati prostorije s ciljem stavljanja istih u funkciji i ličnu upotrebu.

Više stvari, a među njima i panoe sa slikama, prema izjavi porodice bez ikakvih loših namjera, su odložili u kontejnere u naselju Rudnik. Nije im poznato kako su slike završile naslonjene na zid pored kontejnera.

Članovi porodice u svojoj izjavi stavljaju van svake sumnje namjeru izazivanja i vrijeđanja bilo čije časti i osjećaja. Ističu da se radilo o nepažnji i da izražavaju duboko žaljenje zbog svoje nepromišljenosti, te upućuju iskreno izvinjenje svima koji su se osjetili povrijeđenim, ovim njihovim, nenamjernim činom.

                                        ŠEF ODSJEKA  ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU