Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

 

Zbog učestalih, neosnovanih i zlonamjernih napada pojedinih medija, te stvaranja negativne slike oko intervencije policije MUP-a HNK prilikom deblokade deponije „Uborak“, dužni smo javnost istinito informisati o činjenicama, razlozima i pravnoj osnovi policijskog postupanja.

 

Dana 28.11.2019. godine Vlada Federacije BiH je donijela Zaključak (prilog 1.) u kojem je, između ostalog, navedeno da se zbog javnog interesa ne prekida odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu JP „Deponija d.o.o“.

 

Dana 02.12.2019. godine Grad Mostar je uputio ovom Ministarstvu molbu za preduzimanje aktivnosti (prilog 2.) kako ne bi došlo do blokade deponije „Uborak“ i da građani Mostara ne bi snosili posljedice samovolje grupe pojedinaca. Policijski službenici su reagovali na način da se pokušao obaviti razgovor sa organizatorima i predstavnicima udrege koja je najavila blokadu pristupa deponiji i upozoriti na eventualne posljedice takvog ponašanja. Međutim, pored niza upozorenja, dana 04.12.2019. godine od strane grupe građana blokiran je pristup i kamioni sa otpadom su vraćeni u krug svojih preduzeća.

 

Dana 05.12.2019. godine JP „Komos“ Mostar se obraća dopisom ovom Ministarstvu (prilog 3.) kojim traže da MUP omogući pristup JP „Deponija“, a sutradan 06.12.2019. godine Grad Mostar je uputio urgenciju (prilog 4.) kojom traže da se preduzmu aktivnosti na deblokadi deponije koja je nastavljena.

 

U jutarnjim satima dana 06.12.2019. godine policijski službenici PU Mostar pokušali su ponovno deblokirati prilaz deponiji, kojom prilikom je izdato više prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, ali se lica koja blokiraju ulaz nisu htjela udaljiti.

Ono što je sigurno jeste da je policija pokušala biti maksimalno tolerantna, preduzeti najprije blaže mjere i na taj način uticati na mirno okončanje nastale situacije.

 

Obzirom da su se ispunili svi uslovi propisani Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK za pružanje asistencije, pristupilo se izradi Plana aktivnosti, te na osnovu bezbjednosne procjene angažovan je potreban broj policijskih službenika iz svih organizacijskih jedinica MUP-a sa odgovarajućom opremom.

 

Deblokada deponije je izvršena u jutarnjim satima dana 09.12.2019. godine, o čemu smo istog dana  informisali javnost saopštenjem.

 

Rukovodilac operacije je prije početka izvođenja svim učesnicima izričito zabranio upotrebu sredstava prinude. Primjenom poznatih policijskih metoda, korištenih u svim sličnim situacijama, potiskivanja mase kordonom policije deblokiran je pristup i omogućen normalan prolaz komunalnih vozila. Prosvjednici su se koristili različitim metodama otežavanja i onemogućavanja intervencije policije, te u prvi plan isturili djecu, žene i invalide. Zvižducima, galamom i vikanjem pokušavali su stvarati privid da policija primjenjuje silu.

Još jedanput odgovorno tvrdimo da upotrebe prekomjerne sile nije bilo, niti je prema našim saznanjima bilo nanošenja povreda prosvjednicima izazvanih direktnom primjenom metode potiskivanja mase. Niti jedan slučaj povreda nije policiji prijavljen.

 

Tek kasnije, pojedini dušebrižnički mediji su počeli objavljivati patetične vijesti poput „napada policije na goloruki narod“, „“diktature policije“, „političke policije“, „samovolje i nelegalnog postupanja“, te navodno slomljenih rebara, ruku, nogu i brutalnom postupanju prema djeci i trudnicama. Nitko se od tih medija nije zapitao otkuda djeca u 5 sati ujutro na protestima i zar to nije zloupotreba djece i kršenje njihovih prava.

 

Također, poslije ovih događanja kriminogeni pojedinci, od ranije poznati policiji, su na društvenim mrežama dijelili slike pojedinih policijskih službenika koji su učestvovali u deblokadi, te ih na taj način „označili“ metom napada i javnog medijskog linča. MUP će pažljivo pratiti ovakve pojave i preduzeti Zakonom propisane mjere.

 

Isto tako u blaćenje i kritikovanje MUP-a HNK su se uključili i razni „kvazi stručnjaci“, koji su kao prijeratni funkcioneri SK obnašali visoke dužnosti u tadašnjem SUP-u, a kasnije se snagama IPTF-a predstavili kao policijski eksperti i radili na reformi policije. Tragove njihove „reforme“ i danas itekako osjećamo i još dugo će biti njihovih posljedica.

Poručujemo im da je vrijeme monitoringa IPTF-a i nametanja neprimjerenih standarda u radu policije odavno prošlo, da su doneseni novi Zakoni i podzakonski akti na osnovu kojih policija postupa. Njima su detaljno propisane policijska ovlaštenja i način kako i kada se mogu primjeniti.

 

Ističemo da policija ne postupa po nečijim željama ili diktatima, već isključivo na osnovu Zakona i propisa, jednako i bez izuzetaka prema svima.

 

Napominjemo da su iste policijske metode primjenjivane i u ljeto ove godine prilikom deblokade magistralnog puta M-17, samo je razlika u tome što smo napadani od drugih interesnih skupina i uvijek sličnih ili gotovo istih medija.

 

Policija se ne boji nikakvih medijskih napada, pritisaka i pokušaja destabiliziranja sa bilo koje strane, te će i dalje nastaviti profesionalno i stručno obavljati svoje poslove i zadaće iz svog djelokruga rada.

                                                                 MUP HNŽ/K

Dokumenti uz vijest:
PrilogVeličina
PDF icon SCAN0000.PDF421.77 KB
PDF icon SCAN0001.PDF365.78 KB
PDF icon SCAN0002.PDF309.11 KB
PDF icon SCAN0003.PDF402.18 KB