Saopštenje za javnost-verbalni napad u Prodajnom centru Mepas Mall

Saopštenje za javnost-verbalni napad u Prodajnom centru Mepas Mall

UPRAVA POLICIJE

Ured komesara policije

Odsjek za odnose s javnošću

 

Dana 02.01.2015 godine u 16,45 sati u Prodajnom centru Mepas Mall prilikom mimoilaženja na pokretnim stepenicama između 2. i 3. sprata došlo je do verbalnog napada i vrijeđanja.

Nakon toga PS Mostar obavještena je od strane Amer B. rođen 1980. godine u Mostaru gdje je i stalno nastanjen da je verbalno napadnut on i njegova kolegica Štefica G. od strane dva nepoznata lica. Policija je odmah izišla na lice mjesta, utvrdila identitet lica koja su izvršila verbalni napad na prijavitelja, o tome su sačinili službenu zabilješku, te nakon toga policija je u skladu s ovlastima koje proističu iz Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakonom o JRM podnijela prekrašajnu prijavu protiv Marina K. rođen 1983. godine u Mostaru gdje je i nastanjen i Amera B. rođen 1980. godine u Mostaru gdje je i nastanjen zbog počinjenog prekršaja iz člana 51a Zakona o JRM-u HNK.

U svojstvu svjedoka policijski službenici PU Mostar predložili su da se saslušaju Josip Č. rođen 1982. godine u Mostaru gdje je i nastanjen i Štefica G. rođena 1963. godine u Čitluku gdje je i nastanjena.

Nakon ovog događaja razni mediji kako elektronski tako i pisani pogrešno su interpretirali kako sami događaj tako i postupanje policijskih službenika koji su u kontaktu sa učesnicima ovog događaja izgovarali različite konstatacije i iznosili svoja mišljenja.

S toga želimo otkloniti sve nedoumice po tom pitanju i javnost obavijestiti da je policija u potpunosti obavila profesionalno zadaću i ispoštivala proceduru pri razjašnjavanju činjenja prekršaja iz oblasti JRM-a te da je procesuirala učesnike i predložila da se u dokaznom postupku saslušaju prisutni očevici – svjedoci.

Dio nedoumica navođenih u različitim medijima odnosi se i na sudioništvo u izvršenju prekršaja zaposlenika SIPE što nije tačno jer se po tom pitanju SIPA eksplicitno izjasnila da se ne radi o njenom zaposleniku. 

Naime radi se o tome da je na licu mjesta događaja bio Antonio Vrljić državni službenik Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu bezbjednosti, ali isti u ovom događaju nije imao aktivno učestvovanje i može se dovesti u vezu samo kao svjedok navedenog događaja.

Protiv Josipa Č. koji je prilikom identifikacije dao lažno ime i prezime i predstavio se kao Mario Vrljić pokrenut je prekršajni postupak odnosno uručen mu je prekršajni nalog zbog lažnog predstavljanja.

 

                                                                                                                  ODSJEK ZA ODNOSE S JAVNOŠĆu